Translate

Friday, 28 June 2013

Kejadian Disebalik Filem Rocky IV
Bagi peminat Sylvester Stallone, pasti pernah menonton siri filem Rocky. Semasa pembikinan filem Rocky IV, Stallone sebenar terpaksa dirawat di hospital akibat kesan daripada adegan tinju dengan aktor Dolph Lundgren. Dalam filem ini, Stallone bukan sahaja bertindak sebagai pelakon, tetapi juga sebagai pengarah dan penulis skrip. Bagi menghasilkan kesan yang lebih 'real', Stallone dan Lundgren sebenarnya benar-benar bertinju dan semua tumbukan bukannya lakonan. Kesannya, selepas beberapa babak pertarungan, Stallone merasa kesakitan pada bahagian dadanya, tetapi tidak mempedulikannya.

Pada malamnya, Stallone merasa kesukaran bernafas dan dibawa ke pusat rawatan berdekatan. Hasil pemeriksaan didapati tekanan darah beliau meningkat sehingga melebihi 200. Untuk menyelamatkan beliau, doktor terpaksa menerbangkan beliau serta-merta ke Hospital St. John di Santa Monica, di mana beliau ditempatkan di wad ICU selama lapan hari.

Apa yang berlaku sebenarnya adalah, semasa adegan tinju, Lundgren telah melepaskan tumbukan yang kuat pada dada Stallone. Ini menyebabkan hatinya 'berlanggar' dengan tulang dadanya yang menyebabkan hatinya membengkak. Keadaan ini menyebabkan aliran darah keseluruh tubuhnya menjadi terhad sekaligus menyukarkan beliau untuk bernafas.

No comments:

Post a Comment